Oldalak

2011. április 7., csütörtök

Fókusz

Ezt vesztettem én el, legalábbis pillanatnyilag úgy érzem. A fejemben és a látóteremben hemzsegnek az elvégzendő dolgok, mégsem tudom mit csináljak, így igazából csak kapkodok és nem vagyok valami produktív – ez az elhanyagolt blogokon is meglátszik.
(Ha kifogást akarok keresni, akkor ráfoghatom a dolgot arra, hogy a fürdőszobánk épp romokban hever – és ez hatással van a kedvemre meg mindenre. De igazából csak kényelmes ráfogni erre…)

Szóval fókusz: ha el akarsz érni egy célt, ez igazán fontos dolog. Fókuszálás nélkül elveszel a tennivalók tengerében, azt veszed észre, hogy hiába güriztél egész nap, valójában nem is haladtál és a végére még a motiváció is odalehet.
De nem árt figyelni, mert fókuszálni rosszul is lehet: ha arra koncentrálsz mennyi minden nehézség vár rád egy nap, akkor valóban nehéz és rossz is lesz a napod!

Összegyűjtöttem hát néhány fókuszálással, koncentrálással kapcsolatos tippet innen-onnan! Remélem segít nektek (és nekem is :) !


1. Koncentrálj a jelenre!
Ha nem az előtted álló feladatok sokaságára gondolsz, akár napokra előre vagy nem rágod magad azon amit már meg kellett volna tenned, vagy máshogyan kellett volna csinálod – tehát kizárod a gondolataidból a jövőn és a múlton való aggodalmaskodást – sokkal hatékonyabban el tudod végezni az adott pillanatban előtted álló feladatot!

2. Koncentrálj a pozitív dolgokra!
Ahogy már említettem, nem az előtted álló nehézségekre vagy arra, ami nincs, ami rossz! Gondolj arra, amiért hálás vagy, amit elértél, ami jó! 


3. Bontsd a célokat kisebb célokra!
Írtam már korábban, hogy nagyon hasznos, ha az előtted álló célt részekre bontod. Így nem is tűnik olyan nehéznek és az idődet is jobban be tudod osztani!

4. Priorizáld a tennivalókat!
Ha az elvégzendő feladatok időben bárhogyan követhetik egymást, állíts fel egy fontossági sorrendet! Kezdd azzal, ami a legfontosabb – de kezdheted a számodra legkényelmetlenebb feladattal is!

5. Próbáld ki a Pomodoro technikát!
Ami a paradicsomról kapta a nevét - egész pontosan a paradicsom alakú konyhai időmérőről.
Ennek lényege, hogy 25 perces részekre bontod a feladataidat. Beállítasz egy órát, 25 percig csak és kizárólag az adott munkára koncentrálsz, majd utána 5 perc szüntet tartasz - mosdóba mehetsz, ehetsz, bármi. Négy pomodoro azaz 25 perces egység után tarts nagyobb, negyed-félórás szünetet!

Ha többet akarsz tudni:

Itt vannak online időzítők is, ha gépen dolgozol:


Na, írás közben egészen visszatért belém az élet :) És sikerült végre koncentrálnom, csak ide és máris előbbre vagyok! Remélem nektek is lendületet adnak a tippek!

--

Tetszett ez a cikk? Akkor kérlek oszd meg, ajánld a barátaidnak is, hátha nekik is jól jöhet!



3 megjegyzés:

toritextil írta...

nagyon tetszik ez a bejegyzés (is) :) különösen, mert most én is valahogy így érzem magam - rengeteg a dolgom, mégsem haladok, mindenbe csak belekapkodok.. és lehetséges, hogy én is csak a meg nem valósított dolgokon agyalok, meg azokon, ami még rám vár, úgyhogy ki is próbálom, hogy csak a jelenre összpontosítok, hátha.. :) tök jó, h így megragadtad, mi is lehet a baj :))

toritextil írta...

ja és a fürdőtök azért hever romokban, mert felújítjátok vagy azért, mert vmi gond lett? ha előbbi, akkor jó munkálkodást :) ha utóbbi, akkor.... :/

[csé:jé] írta...

Hát igen, ha túl sok feladatunk van, nagyon könnyű belekavarodni! Na és persze mindent azonnal szeretnénk - nehéz a lépésről lépésre (ráadásul kis lépésre)való haladás, de nem lehetetlen!
(A fürdő szerencsére a mi kérésünkre van romokban - remélhetőleg hamarosan szép új lesz már :)