Oldalak

2011. március 16., szerda

Minimalista pénztárca

A minimalizálást már egy egészen kis lépéssel is el lehet kezdeni: a pénztárcánkkal. Legyen szó kicsi vagy nagyobb tárcáról, jól tele lehet ám tömni! Bankkártyák, igazolványok, névjegyek, kuponok, pontgyűjtő kártyák és füzetek, régi blokkok, jegyzetek, és még sorolhatnám...
Tegyél rendet a tárcádban és amellett, hogy könnyebb és rendezettebb lesz, a minimalizmus felé is teszel egy lépést!


1. Cseréld kisebbre!
Amerikai minimalista blogokon gyakran olvasni azt a tanácsot, hogy cseréld a házad, lakásod kisebbre. Ha ez nem is éppen aktuális kis hazánkban, a pénztárcádat könnyen lecserélheted! És ha kisebb a tárcád (remélhetőleg) kevesebb felesleges dolog fér bele: )


2. Szortírozz!
Nézd át a különböző névjegyeket, pontgyűjtő- és hűségkártyákat, füzeteket. Csak azt tartsd a tárcádban, amit valóban használsz is! Ha van külön névjegytartód, a névjegyeket oda tedd, a jegyzeteidnek használj jegyzetfüzetet és így tovább.

3. Szabadulj meg a szeméttől!
Dobd ki a jegyzeteket, blokkokat, busz- vagy mozijegyeket, amikre már nincs szükség! Ha valami mégis kell még (pl. jótállás miatt) azt tedd olyan helyre ahol megtalálod - például nevezz ki egy borítékot, mappát, ahová az ilyesmiket gyűjtheted.

4. Ez egy pénztárca!
Tehát használd is a funkciójának megfelelően! Azaz nem fotóalbumként, jegyzetfüzetként, névjegytartóként, stb!

(Helytakarékosság és átláthatóság szempontjából hasznos tanács, amit több helyen is olvastam: ne legyen nálad készpénz. Én azonban más véleményen vagyok: szerintem a készpénzzel fizetés sokkal tudatosabbá tesz a költségeinket illetően és segít a takarékoskodásban - de erről majd később!)

--

Tetszett ez a cikk? Akkor kérlek oszd meg, ajánld a barátaidnak is, hátha nekik is jól jöhet!

Nincsenek megjegyzések: