Oldalak

2011. március 25., péntek

Minimalizmus vs. spórolás vs. takarékosság

Te most akkor spórolsz? - kaptam már meg a kérdést, ha a minimalizmus került szóba.
A válaszom nem, több okból is, de azért az igaz, hogy van a dolognak pénzügyi vonzata is.

Először is az a helyzet, hogy nagyon nem szeretem a spórolás szót, kapott ugyanis egy olyan jelentést, amit leginkább a Tesco gazdaságossal és a kínai boltban való vásárlással kötnek össze az emberek. Az ilyen típusú spórolásnak pedig szerintem nincs értelme.

Akkor jobb helyette a takarékosság szót használni, ami lényegében annyit jelent (bár elnézve a mai magyar helyzetet ezzel nincs mindenki tisztában), hogy tudatosan kevesebbet költünk, mint amennyi bevételünk van, így pénzt takarítunk meg. Ha pedig kevesebb energiát, terméket fogyasztunk, az nem csak a pénztárcánknak jó, de a környezetünknek is, hiszen energiatakarékosak vagyunk és nem termelünk annyi szemetet.
Ezt a hihetetlenül egyszerű dolgot úgy tűnik mégsem annyira tudják az emberek átültetni a gyakorlatba, és kevesebb fogyasztás helyett inkább az ugyanannyi, de rossz minőségű termék vásárlását választják.

De az eredeti kérdéshez visszatérve a minimalizmusnak nem a célja a pénzmegtakarítás, hanem úgymond egy "mellékterméke". A kevesebb fogyasztás és személyes tárgy mellett való döntés a lényeg, de ez a kevesebb pénzköltés és bizonyos esetekben a kevesebb fenntartási költség miatt pénzmegtakarítással is jár - amit aztán az álmaim megvalósítására tudok fordítani.
És ha vásárolnom is kell valamit, mert szükségem van rá, akkor sem az ár a legdöntőbb tényező, a jó ár-érték arányt fontosabbnak tartom. A minimalista felfogás szerint is érdemesebb egy drágább, de valóban jó minőségű terméket vásárolni (ami persze nem feltétlenül jelenti a legtrendibb, méregdrága márka választását!), mint egy olcsót, de rosszat, amit aztán sokkal hamarabb le kell cserélni, ezzel szemetet, lomot termelve. 
A minőség választását pedig kifejezetten fontosnak tartom az élelmiszerek terén, hiszen itt az egészségünk megőrzése a tét, erre pedig érdemes áldozni.

A minimalizmus tudatos takarékossággal párosítva (ahol a költségek csökkentése továbbra sem az olcsóbbra való váltást jelenti, hanem a költségszerkezet átrendezését, a feleslegekről való lemondást) egy olyan eszköz tud lenni, ami segít anyagi forrást találni ahhoz, hogy nekikezdj egy álom megvalósításának!

--

Tetszett ez a cikk? Akkor kérlek oszd meg, ajánld a barátaidnak is, hátha nekik is jól jöhet!

Nincsenek megjegyzések: