Oldalak

2011. március 7., hétfő

5 tipp, hogy túllendülj a mélyponton

Ha szembenéztél a félelmeiddel és elindultál az álmaid felé vezető úton, bizony előfordulhat, hogy akadnak majd olyan pillanatok, amikor úgy érzed sötét felhők gyülekeznek feletted. 

Talán nehézségbe ütközöl, de lehet, hogy meg sem tudod konkrétan fogalmazni az okát, de mélypontra kerülsz, úgy érzed ennyi volt, kár tovább próbálkozni, magával ragad újra a kétségbeesés, hogy úgysem sikerül...

De mielőtt teljesen elmerülnél a rossz gondolatok tengerében, kapj észbe és próbálj ki valamit, ami kirángathat belőle:

1. Tarts szünetet!
Sokszor az a legjobb amit tehetünk, hogy nem teszünk semmit, ill. valami egészen mást csinálunk. Hagyd abba egy kis időre a célmegvalósítást, felejtsd el, kapcsolj ki, csinálj valamit, amitől jó kedvre szoktál derülni, szellőztesd ki a fejedet, aludj rá egyet. Utána újult erővel tudsz majd nekikezdeni!

2. Add ki magadból!
Vannak olyan emberek - például jómagam - akikre különösen jó hatással van, ha bánatukat, dühüket kiadják magukból. Na nem azt mondom, hogy ezzel veszélyeztesd a környezeted, de a ha jól esik püfölj egy kispárnát, sírd, hisztizd jól ki magad - utána könnyebb lesz a lelked!

3. Meríts erőt az inspirációs tábládból, füzetedből!
Az első két tipp segít, ha már mélyponton vagy, de előre is lehet ám készülni! Készíts egy inspirációs táblát vagy füzetet, vagy akár hátteret a számítógépedre: válogass össze olyan képeket, idézeteket, amik az álmodra emlékeztetnek, amik erőt adnak, inspirálnak. 
Ha pedig rossz napok jönnek, vedd elő, nézz rá és érezd, ahogyan a szíved mélyén újra feléled a láng, ahogy újra felfedezed, miért is vágtál neki az útnak!

4. Tűzz ki olyan célokat, amik rajtad múlnak!
Ismét egy olyan lépés, amivel megelőzhetjük, csökkenthetjük a kudarc, csalódottság érzését. Ha olyan célokat tűzöl ki, amiknek az elérésében nagy szerepe van mások viselkedésének, tetteinek (például 1, helyezést érek el egy versenyen, eladom x darab termékemet, megszerzem az állást), akkor nagyobb az esélye, hogy nem sikerül és utána rosszul érezed magad, holott nem is te vagy a hibás, amiért nem sikerült.
De ha olyan célokat tűzöl ki, ami rajtad múlik (például magamhoz képest a legjobb eredményt érem el), akkor valószínűbb, hogy sikered lesz!

5. Magadért csináld!
Az álmod megvalósítása felé vezető úton szembekerülhetsz majd olyan helyzetekkel, amikor úgy érzed, meg kell felelned másoknak, teljesítened kell olyan elvárásokat, amiket a környezeted támaszt, holott nem is biztos, hogy ezek összhangban állnak az eredeti céloddal - ez pedig belső konfliktushoz, mélyponthoz vezethet.
Ilyenkor mindig szánj időt arra, hogy visszagondolj, mi is a valódi célod, hogy emlékeztesd magad rá, hogy ezt az egészet magadért csinálod és azért, hogy jobban érezd magad. Ne félj szembeszállni mások elvárásaival, az a fontos, hogy magadnak megfelelj!

--

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Akkor kérlek oszd meg, ajánld a barátaidnak is, hátha nekik is segíthet!

1 megjegyzés:

Nasi írta...

Örülök a blogodnak, jó olvasni ezeket a gondolatokat!
Üdv,
Nasi