Oldalak

2011. február 16., szerda

10+1 tanács minimalizálóknak

A minimalizmus előnyeiről már írtam, most következzen néhány tanács, hogyan is kezdj neki a minimalizálásnak!

1. Jelöld ki a helyet és az időt!
Haladj szobáról szobára, mert ha egyszerre esnél neki az egész háznak, könnyebben feladhatod, amiért túl nagy falatot választottál. Az idő kijelölése pedig azért fontos, hogy ne legyen semmi ami miatt félbe kéne szakítani az elkezdett munkát. Nem baj, ha csak mondjuk egy fél órád szabad, a lényeg, hogy abban a fél órában csak erre koncentrálj!

2. Pakolj ki minden cuccot az adott szobában!
Ha van rá hely, akár vigyél is ki a szobából mindent, majd csak azt pakold vissza, amire valóban szükség van! De ha kevés a hely, akkor is pakolj ki mindent a szekrényekből, le a polcokról, ha kell több részletben, mert csak így látható át, mennyi holmid van!

3. Készíts leltárt!
Aki szereti a különféle listákat, annak nem újdonság ez a tanács. Ha le is írjuk, milyen tárgyaink vannak, segít még jobban tudatosítani és a döntések meghozásában is hasznos.

4. Kezdd a legnagyobbal!
Ha meghozol egy olyan nagy döntést, mint például a gardróbszekrény lecserélése kisebbre, az megadja az irányt és célt, amerre haladni kell. Nálam legalábbis ez adta meg a legnagyobb lökést.

5. Állíts fel szabályokat!
Ha a szortírozáshoz szabályokat állítasz fel, azok segítenek a tárgyak sorsáról való döntésben. Ilyen szabály lehet például, hogy megszabadulsz minden olyan ruhától, ami több mint egy éve nem volt rajtad.

6. Légy  kíméletlen!
A tárgyakhoz fűződő érzelmekkel sokszor nehéz megküzdeni. De észben kell tartani azt, hogy még ha emlékeink is kötődnek egy-egy tárgyhoz, az emlékek valójában nem a tárgyban, hanem bennünk vannak. Ha a 18 éves korodban hordott kedvenc pólóid, amikben olyan sok szép randin voltál, még mindig ott lapulnak a szekrényben, holott ez eszedbe sem jut, beláthatod, hogy nem rájuk van szükség az emlékhez!

7. Legyen mindennek meg a helye!
Ha minden tárgynak lesz egy állandó helye, az átláthatóbbá és rendezettebbé teszi a lakást.

8. Törekedj a tiszta, üres felületek létrehozására!
Amit lehet, helyezz el a szekrényekben és csak azt hagyd elől, amit valóban nagyon gyakran használsz. A dekorációs elemekre is érvényes ez, ne vidd túlzásba, törekedjünk itt is az egyszerűségre.

9. Állíts fel szabályt a jövőre nézve is!
Hogy a felesleges holmik ne halmozódjanak újra fel, állíts fel szabályt a jövőbeli vásárlásokkal kapcsolatosan. Például, hogy ha veszel valamit, akkor egy hasonló tárgynak mennie kell, de akár kettőnek is, így még tovább csökkenhet a tulajdonaid száma. 

10. Időnként ismételd meg a folyamatot!
Ha kis idő elteltével újra leltárba veszed a cuccaid, észreveheted, hogy újabb tárgyaknak vagy képes búcsút mondani, tovább növelve szabadságodat!

+1 Gratulálj magunknak, ünnepelj!
Örülj a legkisebb lépésnek is, hiszen a lényeg, hogy elkezdted és már elértél valamit! Ez pedig lökést ad a folytatáshoz.

Kis lépésekkel haladva akár már ma nekikezdhetsz az életed átalakításának! Ugye nem is tűnik olyan nehéznek?


Nincsenek megjegyzések: