Oldalak

2011. február 7., hétfő

Minimalizmus - az meg mi fán terem?

Bár közhelyesen hangzik, a kevesebb valóban lehet több. Kevesebb micsoda? Cucc. Holmi. Lom.

Azzal kezdődött minden, hogy egyszer csak elkezdtem azt érezni, megfulladok. Kerestem az okát, a gyökerét. Az internetet böngészve rátaláltam néhány minimalista oldalra. Ezeket olvasva valami megvilágosodott bennem, éreztem, hogy nekem szólnak, rólam szólnak.

Mit is jelent a minimalizmus? Azt, hogy a boldogságot nem igazán a tárgyakban kell keresnünk. Sőt, minél kevesebb dolog van a
birtokunkban, annál szabadabbak lehetünk. Hogy a fogyasztás nem jelent választ a kérdéseinkre, nem megoldás a problémáinkra. De kiterjeszthetjük más területekre is a minimalizmust: az e-mail postafiókunkra, vagy akár a kapcsolatainkra (!) is.

Sokan egészen odáig mennek, hogy 100 vagy kevesebb tárggyal élnek. De persze nincsenek kötöttségek, bárki megvalósíthatja a saját minimalizmusát, ahogyan ő jól érzi magát. Ami mégis közös, hogy megszabaduljunk a minket körülvevő feleslegtől és éljünk azzal, amire igazán szükségünk van.

Te érezted már úgy, hogy túl sok minden vesz körül, kiselejteznéd az életed egy részét? Vagy már meg is tetted?


2 megjegyzés:

GKriszti írta...

érdekes gondolatok.
Eddig a minimalizmust csak bútor- stílusirányzatként ismertem. szerintem is óriási probléma, hogy az embereknek a vásárlás az elsődleges életcéljuk: minél több tárgyat megszerezni. Kinek ruha, kinek ékszer, nagyobb autó. és ez a környezetszennyezést is óriási mértékben növeli.

[csé:jé] írta...

Igen, igazad van, sajnos nagyon sokan gondolják, hogy minél többet, jobbat, nagyobbat kell venni, attól lesznek majd valakik. És ezért aztán sokszor a rendelkezésükre álló keretek felett költenek - de ennek szánok majd egy külön bejegyzést!
És a minimalizmus amúgy a környezettudatossággal is jól összeegyeztethető, hiszen minél kevesebbet fogyasztunk, annál kevesebb szemetet termelünk!