Oldalak

2011. február 28., hétfő

Ami az álmok útjában áll - 2.rész

2. Nincs elég pénzem!
Azt gondolom, hogy az időhiány mellett ez a másik leggyakoribb kifogás. Hogyan jutna pénzünk az álmainkra, ha még a megélhetéssel is gondjaink vannak?
De gondolkodjunk ismét egy kicsit. Mekkora összeg lenne az, amire azt mondanánk, hogy elég lenne ahhoz, hogy nekikezdjünk valaminek? Természetesen ez is mindig több, mint ami rendelkezésünkre áll.
De biztosak vagyunk benne, hogy olyan sok pénzre van szükség ahhoz, hogy legalább egy kicsit közelebb kerüljünk az álmainkhoz?
Be szeretnénk járni a világot - hát igen, ez nem olcsó mulatság. De mi a helyzet a környezetünkkel, mindent felfedeztünk már? Egy környékbeli túra is megajándékozhat lélegzetelállító tájakkal, a világ felfedezését pedig kezdhetjük a saját hazánkkal. Így rögtön már nem is olyan költségigényes a dolog.
Lehet, hogy valami speciális anyag vagy eszközszükséglete van a célunknak, ami komolyabb befektetést igényel.Mielőtt végképp lemondanánk róla, nézzünk körül, van-e olcsóbb alternatíva, meg lehet-e használtan szerezni valamit, nem jobb-e külföldről beszerezni, van-e lehetőség részletfizetésre. Mindenképpen nézzünk utána alaposan a lehetséges opcióknak.

Tegyél már ma egy kicsi lépést az álmok felé: vegyél elő egy darab papírt és írd le, mi az álmod.
Majd készíts pontos költségvetést, alaposan utánanézve az áraknak.
Papírra vetve tisztábban látsz majd, és jobban tudatosul benned a cél. És az is lehet, hogy a számítások valójában kisebb költséget mutatnak, mint ahogyan azt eredetileg gondoltad, ez pedig lökést ad, hogy belekezdj a megvalósításba.
Ha tudod, bontsd a célod kisebb célokra és nézd meg, mekkora azok költsége. És gondold át azt is, milyen lehetőségeid vannak a kiadásaid csökkentésére vagy egy kis plusz pénz keresésére.

A minimalista életmód segít az idő- és pénzkérdés megoldásában is. Hogy hogyan? Erről ITT olvashatsz bővebben.

Nincsenek megjegyzések: